Kotileipomo omalla viljatilalla jo vuodesta 2007

Kotileipomo Jokiranta toimii Sastamalan Myllymaassa perinteisessä maalaistalossa. Leipuri-kondiittori eli minä, Kirsi Jokiranta, olen ollut pitopalvelualalla jo nuoresta lähtien, ja käynyt aikoinaan niin pitoemäntäkurssin kuin Karkun emäntäkoulunkin. Leipuri-kondiittoriksi opiskelin sen jälkeen, kun perheemme kotitilalla luovuttiin sikojen ja kanojen pitämisestä vuonna 1995.

Kotileipomo on perustettu 2007. Leipomokäyttöön on täysin remontoitu vanha tuotantorakennus, joka on toiminnoiltaan tarkasti suunniteltu käytännölliseksi leipomotilaksi. Rakkaasta harrastuksesta onkin tullut sydämellisesti tehtävä työ, jota teen perinteitä vaalien ja nykytrendejä asiakastoiveiden mukaan lainaillen.

Perheen yhteistyötä

Tapanin myrskystä tuli vielä lisäoppia käytännön järjestelyihin. Jotta sähkönsaanti ja tilausten leipominen olisi jatkossa turvattu, mieheni rakensi aggregaatin. Ja onpa siitä sekin hyöty, että voin vaikka kasvattaa hetkellisesti kapasiteettia suuremman tilausvyöryn yllättäessä. Samaan aikaan on saatu riisipuurot porisemaan, ja leivän paisto hoidettua sovitusti.

Hoitelen myös mummon tärkeää virkaa, ja viisi lapsenlasta saavat toisinaan autella ainakin makutuomareina. Omat lapset tottuivat leivontahommiin pienestä pitäen. Lasten ollessa tuttavien luona kylässä kysyttiin, miten nämä näin taitavia ovat muovailemaan, vaikka kuulemma ei ole muovailuvahoja kotona. Vastaukseni tietysti kuului: ”Meillä on lapset sen sijaan saaneet muovailla jokaviikkoista pullataikinaa.”

Ruisleipä ja perunalimppu
– Parasta Pirkanmaalta!

Elokuussa 2022 Kotileipomo Jokirannan herkullinen Juureva ruisleipä ja Perunalimppu saivat Parasta Pirkanmaalta -alkuperämerkin, joka kertoo tuotteen ja raaka-aineen alkuperästä. Merkki on takuu pirkanmaalaisesta lähiruoasta.

Alkuperämerkillä merkityt tuotteet ovat asiantuntijaraadin hyväksymiä ja täyttävät tarkat kriteerit raaka-aineiden alkuperästä sekä tuotteen valmistukseen liittyen.

Kyä kelpaa! Lue lisää alkuperämerkistä täältä.

Mukana Hyvvää! -ruokaperinnekirjassa

“Perusteellinen kirja kattaa Sastamalan seudun vanhat kunnat: Tyrvään, Kiikan, Kiikoisen, Karkun, Mouhijärven, Suodenniemen ja Keikyän. Oppaina meillä on kaiken kokenut pitokokki ja laaja joukko tämän hetken ruoka-ammattilaisia.”

Olen saanut olla yksi näistä ruoka-ammattilaisista ja kertoa tyrvääläisen aidon ruisleivän leipomisesta. Kustannusliike Warelian kirja on Pirjo Silverin ja Mikko Joonan käsialaa, ja sen on toimittanut Marko Vesterbacka.